vorige


el greco de toledo

Hemelse muziek, aardse flamenco en geïmproviseerde muziek komen bij elkaar in de eerste flamenco-opera EL GRECO DE TOLEDO van gitaarvirtuoos Eric Vaarzon Morel.

De opera vertelt het verhaal van de kunstschilder El Greco, die ambieert hofschilder te worden van Philips II, maar na afwijzing zich gedesillusioneerd terugtrekt. En terwijl hij de laatste jaren van zijn leven in ondragelijke eenzaamheid doorbrengt, komt zijn schilderkunst tot ongekende bloei. Het libretto is gebaseerd op spirituele teksten van de mystici Teresa de Ávila en Juan de la Cruz en de laatste brief van El Greco zelf. Er wordt zowel in het Spaans als in het Nederlands gezongen.

In deze flamenco-opera komen westerse en wereldmuziekstijlen bij elkaar. Flamenco, klassiek, jazz en geïmproviseerde muziek worden bij elkaar gebracht om aan het leven van El Greco vorm te geven. Zoals dat 300 jaar geleden in de straten van Toledo gebeurde, worden ook nu weer de zonden tijdens de Semana Santa bezongen, klinkt de kolkende fiësta en komt de mystiek van de duisternis tot leven.


video

downloads