vorige


sirba octet met isabelle georges

De componisten van het zogenaamde Great American Songbook schreven tussen de twee wereldoorlogen vele onsterfelijke liedjes voor Hollywood en Broadway. Zij waren vaak van joodse afkomst: George Gershwin, Irving Berlin en Harold Arlen zijn maar een paar voorbeelden. Het Franse Sirba Octet benadrukt die wortels door aan aantal van de klassiekers te combineren met verzorgde, hartverwarmende klezmer.

U krijgt dus Rozhinkes mit Mandlen naast Over the Rainbow, maar ook jazz en blues in de Jiddische nummers en snikkende of lachende klarinetten en violen in de Amerikaanse klassiekers. Isabelle Georges heeft er precies de juiste stem voor, sensueel en waar nodig klaterend, en het is te horen dat ze vaak in musicals optreedt want ze ‘acteert’ de teksten met overgave.

Het Sirba Octet speelt met verbluffende zelfverzekerdheid. Zelfs in de meest hectische polyritmische passages vliegen ze nooit uit de bocht, en als de stemming wat bezinkt, produceren ze een warm, kamermuziekachtig geluid. Er is bijzonder veel variatie te horen in tempo, sfeer en instrumentatie. Laat u meevoeren tussen de gierende violen en klarinetten op een tocht die voert langs oude shtetls en eindigt in New York.


video

downloads