vorige


Claudia y Manito

Claudia, zangeres en harpiste en Manito, veelzijdig gitarist en componist, zijn beiden dynamische virtuozen die elkaar gevonden hebben binnen de Spaanstalige Latin met sterke gipsy invloeden. Dankzij de combinatie van Paraguayaanse harp, het zwoele stemgeluid van Claudia en het intuïtieve zigeuner gitaarspel van Manito nemen zij een unieke plek in binnen de Wereldmuziek.

Claudia zingt canciones uit diverse Zuid Amerikaanse landen. Met haar zwoele stemgeluid treft ze het juiste gevoel wat deze muziek in zich draagt. Veel muziek heeft Claudia via haar vader, zelf muzikant, leren kennen. Hij heeft haar ook de beginselen van het gitaarspelen en het bespelen van de Paraguayaanse harp bijgebracht. Op deze harp laat zij Argentijnse zamba ’s en tango’s , stukken uit Paraguay en Venezuela horen. Het gezongen repertoire is wordt ondersteund met gitaar. Manito begeleid de harpstukken van Claudia met strakke ritmes. De gitaarnummers vult hij aan met vurige solo’s en fraseringen. Van huis uit speelt Manito rumba flamenca. Door de combinatie Paraguayaanse harp en flamenco gitaar heeft de muziek van ‘Claudia y Manito’ een eigen geluid gekregen zonder dat deze in authenticiteit inboet.

claudia

De muzikale wortels van Claudia liggen in de Zuid-Amerikaanse muziek. Claudia heeft het gevoel voor deze muziek van thuis uit meegekregen. Van haar Surinaams/Antilliaanse vader heeft zij het temperament, en van haar Indische moeder het fijnbesnaarde geërfd. Haar vader was gitarist in diverse latin combo’s. De beginselen van gitaar heeft zij van hem geleerd. Als kind was zij gefascineerd door de harpmuziek van Luis Bordon; echter,thuis was geen harp. Toen was zij aangewezen op de gitaar. Hierop heeft zij zich zelf bekwaamd;ze heeft zelfs enkele jaren conservatoriumstudie gedaan. De belangstelling voor de Paraguayaanse harp was bij Claudia niet verdwenen. Toen zij 22 was heeft zij een harp besteld uit Paraguay; deze waren in Nederland moeilijk te krijgen. Door zelfstudie en veel muziek luisteren heeft zij zich dit instrument meester gemaakt. Claudia is in verschillende groepen actief geweest. In de loop van de tijd heeft zij zich ontwikkeld tot een zangeres en muzikante met veel zeggingskracht. Met haar zwoele stemgeluid pakt zij de luisteraar geraffineerd in.

manito

Vanaf zijn 7e levensjaar is de gitaar bij Manito niet meer weg te denken. Zijn oom, die gitaar (Hot Club de France stijl) en piano speelde, bracht hem de fijne kneepjes bij. Dit alles ging zonder noten lezen. In deze periode leerde Manito ook de rumba flamenca uit de Camargue. Manito heeft altijd de voorkeur gehad voor de Spaanse gitaar. Dit instrument is volgens hem een verlengstuk van je ziel. Tijdens een concert speelt Manito flamenco- en zigeunertraditionals en zelf gecomponeerde stukken. Gebeurtenissen uit ‘het leven’ zijn vaak de inspiratiebron van deze nummers. Ook heeft hij enkele hommages geschreven. Door veel met andere muzikanten te spelen en zelfstudie heeft Manito een karakteristiek geluid ontwikkeld. Zijn spel is intuïtief en heeft veel dynamiek. Dankzij de vele improvisaties klinkt zijn muziek spontaan.

www.claudiaymanito.nl


video

downloads