vorige


Helena Perez - Brisa Flamenca

Brisa Flamenca is een professioneel flamencotrio met een gevarieerd programma. Traditionele flamenco (‘flamenco puro’) wordt afgewisseld met rumba, Zuid-Amerikaanse liederen en gedichten van o.a. de Spaanse dichter Federico Garcia Lorca.

Een kleurrijk Spaans en Latijns-Amerikaans optreden met muziek, zang en dans.

Brisa Flamenca is een professioneel flamencotrio met een gevarieerd programma. Traditionele flamenco (‘flamenco puro’) wordt afgewisseld met rumba, Zuid-Amerikaanse liederen en gedichten van o.a. de Spaanse dichter Federico Garcia Lorca. Er is ruimte voor improvisatie, wat aan het warme, vrolijke karakter van de voorstelling een spannend tintje geeft. Sinds de oprichting van dit gezelschap voorjaar 2007 wervelt er een weldadige zeebries (brisa) over Nederland!

Leading lady hierin is stralend sensuele zangeres Helena Perez. Behalve flamenco zingt zij ook tango en het werk van Billie Holiday. Samen met Edsart Udo de Haes, virtuoos klassiek en flamencogitarist en Mirjam Venhuizen formeerde zij Brisa Flamenco.Regelmatig wordt Brisa Flamenca tot stormkracht opgestuwd door de medewerking van gastartiesten. In 2010 heeft de groep in samenwerking met dichter Paul Jonker, een popgitarist en een saxofonist de voorstelling Dichter bij Docks gemaakt, met de subtitel "Lorca's blik kaatste nooit het Amsterdamse water": van de oude zang van de flamenco, die de dichters Lorca, Slauerhof, Nijhof en Jonker op één plek samen laat smelten met de mogelijke betekenissen van het water dat Amsterdam vormt. De zang van de eenzaamheid en van de dolende dichter. De woorden als de zeeman op het IJ. Twee gitaristen, een saxofonist, een flamencozangeres en -danseressen een dichter gaan draden spannen door de teksten. Dit programma is inmiddels in aangepaste versie ook gespeeld op een schip in het Marinemuseum en kan overal, als er maar water is!

www.brisaflamenca.nl


Remco van Blokland
foto: Remco van Blokland

downloads