vorige


Jendela

Luisteren naar Jendéla is als tangodansen: intiem, uitdagend en hartverwarmend. Met Jendéla, dat Indonesisch is voor ‘venster’, bieden zangeres Mieke Manschot en pianist Harimada Kusuma een fraai panorama van gezongen Argentijnse tango’s. Dit nostalgische repertoire uit de jaren 1900-1980 is weinig in de Nederlandse zalen te horen.

Jendéla brengt composities van Piazzolla, Pugliese en Troílo tot leven in speelse en fantasierijke bewerkingen. De musici blijven dicht bij hun publiek door de luisteraar te betrekken in de beleving van de teksten, die gaan over universele gevoelens als hartstocht, tederheid, jaloezie en over de vergankelijkheid van het leven.

Van de befaamde zanger Carlos Gardel, die jong stierf bij een vliegtuigongeluk, zingt Jendéla maar liefst drie nummers. Por una Cabeza, bekend uit films als Scent of a Woman, verhaalt over een gokker op wie paardenraces eenzelfde verslavende werking hebben als vrouwen. Het nummer Pero yo se van Azucena Maizani, een vrouw die vaak in gaucho-kleding optrad, beschrijft een zwerftocht door Buenos Aires. De teksten van José Maria Contursi, Horacio Ferrer en Pablo Neruda zijn doordrenkt van pijn om verloren liefdes. Op het gevarieerde repertoire staan ook de instrumentale werken Adios Noniño van Piazzolla en El Choclo van Angel Villoldo. Tijdens een reis door Argentinië bewerkten de musici Denkend aan Holland van de dichter Marsman tot een tangocompositie.

Jendéla is een ervaren en bijzonder verfrissend duo. Mieke Manschot en Harimada Kusuma ontmoetten elkaar tijdens hun studie aan het Conservatorium in Amsterdam, waar zij een klassieke opleiding volgden. De tango speelde al vóór en ook tijdens de opleiding een rol in hun muzikale leven en na hun afstuderen gingen zij een samenwerking aan op basis van deze gedeelde passie. Door de brede interesse van beide musici ontstond een unieke samenwerking waarin creativiteit en originaliteit de boventoon voeren.

www.jendela.eu