vorige


la rosa

Het duo La Rosa bestaande uit zangeres Astrid Duran en de gitarist Manito brengt de authentieke en pure sfeer van de Rumba en Sefardische muziek. De pure, vrolijke sfeer van de rumba gecombineerd met de weemoed van zigeunermuziek doet je bloed sneller stromen.

‘Gitano y Ladino’

Girane y Ladino Is een warmbloedig concertprogramma met temperamentvolle zang en flamencogitaar. In deze voorstelling zijn voornamelijk eigen composities te horen. De traditie van de gitanos uit de Camargue is duidelijk hoorbaar in de muziek verweven. Daarnaast heeft La Rosa ook enkele oude ‘canciones’ uit Andalusië, traditionals van de Roma-zigeuners en Sefardische (Spaans Joodse) op het repertoire staan. Zaken als hartstocht, liefde, jaloezie en ‘la vida’ zijn veel bezongen onderwerpen. ‘Gitano y Ladino’ zit vol gepassioneerde zanglijnen en vlammende gitaarpartijen. De luisteraar zit van begin tot eind in mediterrane sferen.

Flamenca Chica

De Rumba is afkomstig uit het Frans- Spaanse grensgebied (Camargue, Catalonia), en wordt ook wel het voorportaal van de Flamenco genoemd. Deze Flamenca Chica is vooral bekend geworden door de onbetwiste Godfather van de rumba: Manitas de Plata, met zijn eigen zonen The Gipsy Kings als belangrijkste erfgenamen.

Zeer verwant aan de Rumba is de ruim vijf eeuwen oude Sefardische (Spaans-Joodse) muziek die weer sterk verweven is met de Spaanse zigeunermuziek. Voeg aan beide stijlen de muzikale fantasie en eigentijdsheid van Manito en Astrid toe en het plaatje van LaRosa is rond.

La Rosa brengt ook Boléro's en enkele Tango's ten gehore, en eigen werk in vergelijkbare stijlen. Een greep uit het repertoire:

  • Nana del Caballo Grande -F .G.Lorca
  • Morenica - trad. Sefardisch
  • Naci en Alamo - trad. uit film 'Vengo'
  • Oy Le Le - eigen werk

Astrid Duran

Volgens insiders muy gitana! Zij speelde na haar opleiding aan de Amsterdamse toneelschool enige jaren bij o.a. toneelgroep De Appel voordat zij besloot haar grote liefde, de Spaanstalige muziek, te volgen; zij zong o.a. bij het mariachi orkest Mexico Lindo, bij Nico Langenhuysen's Orquesta Caoutchouc en bij zigeunerorkest Hajra. Behalve in La Rosa zingt zij dit seizoen (2003/2004) ook in het programma Raiz van Fernando Lameirinhas. Haar kracht ligt in haar expressieve manier van zingen en in haar natuurlijke, tikkeltje rauwe stem.

Manito

Volgens velenis hij een natuurtalent op het gebied van Hot Club de France (zigeunerjazz) en rumba muziek. Hij speelde bij Trio La Manouche (voornamelijk stukken van Django Reinhardt) en speelt ook bij zigeunerorkest Zingari, een groep die Gipsy traditionals brengt. Atención! Manito staat bekend om zijn vingervlugheid!

La Rosa speelt op feesten en festivals, maar ook in muziekcafés, in theaters en tijdens privé-concerten. Eigenlijk overal waar mensen komen die van pure, Spaanse muziek houden.

www.la-rosa.nl